Internet Archive has limited access on this item

Lördagsintervju 40 - Havsforskare Nils Axel Mörner om klimatet - hur är det egentligen?

   

Svensk Webbtelevision

 

Published on Jan 25, 2019

Docent Nils-Axel Mörner är en världskänd legendar inom havsforskningen.

Han ledde institutionen för paleogeofysik och geodynamik vid Stockholms universitet.

Han har utfört studier i 60 länder, författat åtskilliga böcker och dokumenterat 671 vetenskapliga arbeten.

Vi börjar med att konstatera att klimatskrämselpropagandan inte drivs av personer med kompetens inom området och exemplifierar med artiklar från SvD och Aftonbladet.

Han förklarar att vi inte alls behöver vara oroliga för koldioxiden. Tvärtom har koldioxidhalten historiskt varit betydligt högre, vilket var bra för livet på jorden.

Han menar också att påståendena om stigande havsnivåer är felaktiga. Vid ekvatorn sker det ingen havsnivåhöjning, snarast tvärtom. På norra hemisfären sker en stabil men måttlig höjning, sedan några hundra år. Men den visar ingen koppling till människors utsläpp av koldioxid.

För trettio år sedan sa man att Maldiverna skulle stå under vatten år 2018, men det har inte hänt någonting. Man firade trettioårsjubileum av denna falska prognos tidigare i höstas.

Den senaste forskningen tyder på att vi kommer få en ny kallperiod inom något decennium kopplat till sjunkande solfläcksaktivitet vilket i sin tur påverkas av kosmiska fenomen och av planeternas banor i solsystemet. Eventuell effekt av koldioxiden är helt försumbar i sammanhanget.

Han berättar också att Olof Palme har haft en nyckelroll för att få in klimatskrämselagendan i nobelkommitten och i FN. Orsaken var att han ville stödja utbyggnaden av kärnkraften och minska oljeberoendet.

Han anser att det mänskliga samhället och kulturen är betydligt ömtåligare än jordens klimat och är mer orolig för klimatskrämseln än för klimatpåverkan.

Nils-Axel Mörner oroas av de totalitära tendenser som kommer till uttryck i klimatdiskussionen och han anser att statsvetarna bör intressera sig för hur detta påverkar världssamfundet.

-------------

Stöd Swebbtv på olika sätt:

- Skicka dina tips eller förslag på "inskickade klipp" till info@swebbtv.se

- Göra översättningar av program till engelska. Skicka mail om du är intresserad

- Se alla våra program på vår hemsida www.swebbtv.se och berätta för andra

- Stödja ekonomiskt på Swish 123 535 86 92 (OBS Nytt), eller bankgiro 147-0558.

Du kan också donera direkt eller som månadsgivare på bankkonto 9235-229 1186 (9235 är clearingnummer).

Stort tack för ditt stöd!!!


  AutoPlay Next Video